"Türk Kültüründe Kahve ve İstanbul" konferansı gerçekleştirildi...
09 Mayıs 2014 19:06

Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 24 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen konferansta Başken Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Duvarcı "Türk Kültüründe Kahve ve İstanbul"  başlıklı konuşma yaptı.

Ayşe Duvarcı konuşmasına kahvenin nerede ortaya çıktığını anlatarak başladı. Kahve ve özellikleri üzerinde ayrıntılı açıklamalar yapan Duvarcı, kahvenin İstanbul'a geliş hikayesi üzerinde durdu. Kahvenin tanınmasıyla ilgili olarak Kanuni'nin Yemen fethinin bir başlangıç olarak gösterildiğini ifade etti. Kahvenin kamuya açık alanlarda tüketilmeye başlaması ile kahvehanelerin ortaya çıktığını ve hızla yayıldığını anlattı. İstanbul'daki kahvehanelerin eğlendirme, sosyalleştirme, güzel zaman geçirme amaçlarının yanında, sanata dayalı iletişimin gelişmesine de katkıda bulunduğunun altını çizdi. Yazılı kültürün yaygın olmadığı zamanlarda her türlü sözlü kültür ürünlerinin aktarıldığı kahvehanelerin, eğlendirirken bilgilendiren, aynı zamanda sanat icra edilen mekanlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Duvarcı konuşmasını baştan sonuna kadar fotoğraflarla destekleyerek sürdürdü.

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Duvarcı'nın ardından Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel  teşekkür konuşması yaptı. Konferans, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Duvarcı'ya günün anısı olarak hazırlanan teşekkür belgesinin Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz tarafından takdimi ile son buldu.