Alaş'ın Alihan'ı Doğumunun 150. Yılında Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası Aydınları Uluslararası Konferansı gerçekleştirildi...
16 Mart 2016 10:42

Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezinin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Akademisi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Alaş’ın Alihan’ı: Doğumunun 150. Yılında Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası Aydınları Uluslararası Konferansı, 4 Mart’ta Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi.

UNESCO’nun Paris’te yapılan 38. Genel Konferansı’nda “Alaş Orda” lideri, Kazak devlet adamı Alihan Bökeyhan’ın 150. doğum yılının, 2016 yılı Anma ve Kutlama Yıldönümleri programına alınması münasebetiyle düzenlenen toplantı, Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karabağ'ın açış konuşmaları ile başladı. Konferansa Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden bilim adamları bildirileri ile katılmış; ayrıca, toplantı çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi tarafından ilgiyle dinlenmiştir.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Kazakistan’dan gelen konukları Kazakça olarak selamladıktan sonra konuşmasında, UNESCO’nun Alihan Bökeyhan’ı 2016 yılı anma programına almasının ve kutlamanın Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde başlamasının çok gurur verici olduğunun altını çizdi. Türk halklarının milli hafızasında ayrı bir yeri olan Kazak istiklâl hareketinin lideri Alihan Bökeyhan’ın dönemin Türkistan aydınlarına yol gösterici olduğunu ve “Alaş’ın Alihan’ı” olarak anıldığını bildirdi. Onun “Hayatta olduğum sürece Kazaklara ve Türk dünyasına hizmet edeceğim” sözlerine yer veren Çengel, Bökeyhan’ın bugünkü modern ve demokratik Kazakistan’ın temellerinin atılmasına hizmet eden büyük lider olduğunu ifade etti.

Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel'e plaket takdim ederken.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız : “O zamanlarda mücadele veren bu aydınlarımız olmasaydı bugün Türk dünyasından söz etme imkânımız olmazdı. Bağımsızlık, birlik ve beraberlik için hayatlarıyla bedel ödeyen aydınlara çok şey borçluyuz”, dedi. M. Cumabayev’in “Uzaktaki Kardeşim” adlı şiirini Kazakça okuyarak sözlerine son veren Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi ve diğer aydınlar hakkında da Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte bilimsel toplantılar düzenlemek istediklerini belirtti.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Alihan Bökeyhan dönemindeki Türk aydınlarının daha iyi iletişim içerisinde olduklarını, 1991 yılından sonra bu iletişimin zayıfladığını belirtti. Konuşmasında, “Alihan sadece Kazak halkının bağımsızlığı için değil, birçok kardeş halkların kaderi için mücadele verdi. Ortak tarihimiz ile edebiyatımıza ilişkin önemli fikirlerini ortaya koyup, sömürge altında kalan Türk-Müslüman vatandaşların egemenlik meselelerini de gündemine almıştı.”, dedi. Ayrıca, Akademi Başkanı konferans katılımcılarına “Büyük Şahsiyetler” serisi ile yeni çıkan Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası kitabını tanıttı. Akademi tarafından hazırlanan ve basılan kitapta Alihan Bökeyhan’ın Türk Dünyasına ilişkin çalışmaları yer aldı.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KIDIRALİ

Oturumların sonunda, Dr. Sultan Han Akkulı JÜSİP’in yıllarca arşivlerde çalışarak elde ettiği  bilgiler esasında yayınladığı Alihan Bökeyhan: Araştırmalar, Makaleler ve Röportajlar adlı kitabının tanıtımı ve kurdele kesim merasimi yapıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan katılan bilim adamlarının bildirileriyle üç oturumda gerçekleşen konferansta Stalin katliamına maruz kalan Alihan Bökeyhan’ın yanısıra 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki diğer Türkistan aydınlarının mücadeleleri de hatırlandı.

15.03.2016 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği