Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2547 sayılı kanun gereğince 2005 yılında kurulmuş ve Merkezin yönetmeliği, 25 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Merkezin ilk yayını olan Gazi Türkiyat Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, Merkezin gelişiminde mühim rol oynamıştır. Dergi, 2007 yılında yılda iki sayı (Bahar ve Güz)  olmak üzere yayımlanmaya başlanmış ve bugüne kadar kesintisiz olarak yayın hayatını devam ettirmiştir. 2012 Bahar sayısıyla 10. sayıya ulaşmış olan dergi, bu sayıdan itibaren TUBİTAK veri tabanı olan ULAKBİM tarafından tarama kapsamına alınmıştır.

11-13 Mayıs 2005 tarihleri arasında I. Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu düzenlenmiş ve bu faaliyete 24 farklı üniversiteden bilim adamları katılmıştır. Toplantıda sunulan bildiriler, 2010 yılında yayına dönüştürülmüştür.

6-8 Kasım 2007 tarihlerinde Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi, Priştine Üniversitesi ve TİKA Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle Kosova’nın başkenti Priştine’de Balkanlar ve Türkler konulu I. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Kongresi gerçekleştirilmiştir.

6-17 Kasım 2009 tarihleri arasında Merkez tarafından, Türk Dil Kurumu ve Türksoy’un da katkılarıyla   Türklük Araştırmalarının Bugünkü Durumu ve Sorunları başlıklı bilgi şöleni düzenlenmiştir.