Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Astana’da bulunan Barış ve Uzlaşma Sarayı'nda kurulmuştur ve Türk halklarının tarih, dil, edebiyat ve kültürleriyle ilgili faaliyetler gerçekleştirmektedir. Akademi heyeti, 13 Ocak 2016 tarihinde Gazi Üniversitesi Rektörü ile Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ziyarette bulundu ve ardından bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Merkez müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Akademi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Altok, Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatih Kirişçioğlu, yine aynı Bölümden Doç. Dr. Gülcanat Kurmangaliyeva Ercilasun, Tarih Bölümünden Doç. Dr. Tümen Somuncuoğlu ve Türk Halk Bilimi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Evrim Ölçer Özinel ile Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz katıldı.

Toplantıda Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Türkiye ile Kazakistan arasındaki bilimsel ve akademik ilişkilere önem verdiklerini, bu konuda ikili anlaşmaların bulunduğunu ve bu kapsamda Kazakistan’dan gelen lisans ve lisansüstü öğrencileri ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.  Ayrıca, 2005 yılında kurulan Türkiyat Merkezinin on yıllık süre zarfında gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası faaliyetlerden bahsederek Gazi Üniversitesinin Türkoloji alanında ciddi öğretim üyesi potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali,1926 yılında kurulan ve Türkiye’nin köklü ve önde gelen Üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi ile ikili ilişkileri artırma ve 2016 yılı itibarıyla ortak projeler gerçekleştirme düşüncelerinin olduğunu ifade etti. Kıdırali, Akademi’nin geçmiş faaliyetlerini anlattıktan sonra gelecekte yapmayı plandıkları projelerden bahsetti ve Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bu projelerle ilgili işbirliği teklifinde bulundu. İki kurum da gelecekte yapılması planlanan bilimsel projeleri birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.